Novi upis u vrtiće, stare boljke: Fali učionica, fali vaspitača (2024)

Novi upis djece u vrtiće, stari problemi - nedovoljno prostora i vaspitača u centralnoj regiji, ali i u pojedinim primorskim opštinama.

“Crvena zona”, prema podacima Udruženja roditelji su Podgorica, Budva, Bar, Ulcinj...

Problem prepoznaje i Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija (MPNI):

“Iako je kroz izgradnju novih vrtića napravljen korak ka rasterećenju kapaciteta, nedovoljno prostora je još uvijek jedan od najvećih izazova javnih predškolskih ustanova, naročito u Podgorici i na primorju”, naveli su iz resora Anđele Jakšić-Stojanović.

Obećavaju da MPNI aktivno radi na poboljšanju uslova boravka u vrtićima i pronalaženju rješenja za proširenje kapaciteta prebukiranih predškolskih ustanova, kako bi se stvorili uslovi da se vaspitno-obrazovni proces odvija nesmetano i kvalitetno.

Katarina Čarapić iz Udruženja Roditelji naglašava da problem prebukiranosti i neadekvatnih kapaciteta u javnim predškolskih ustanovama postoji praktično u svim opštinama.

“Uglavnom zbog nedovoljno prostornih kapaciteta, ali u nedostatka kadra. Tako imate u ‘crvenoj zoni’ Podgoricu, Budvu, Bar, Ulcinj... u kojima nema fizički mjesta za djecu, ali imate i situaciju na Žabljaku, gdje bi prostora i bilo, nema vaspitača da bi se napravilo više grupa sa adekvatnim brojem djece. Ovo je goruće pitanje već decenijama, a izuzetno se zakomplikovalo jer smo prespori u rješavanju problema posebno gradnji i dogradnji objekata”, kazala je za “Vijesti” Čarapić.

PROBLEM NIJE OD JUČE

Dugogodišnji problem manjka prostora i kadra u crnogorskim vrtićima prepoznat je i u Analizi sektora obrazovanja za period od 2015. do 2020, koju su 2022. godine predstavili UNICEF i tadašnje Ministarstvo prosvjete.

“Prvo, veličina vaspitno-obrazovne grupe ne zavisi isključivo od (ne)dostupnosti prostora fizičke učionice, već može i od (ne)dostupnosti vaspitača. Drugo, kapacitet učionice takođe zavisi od njenog korišćenja. Na primjer, u slučaju poludnevnih programa moguće je opslužiti dvostruko više djece (u različitim vaspitno-obrazovnim grupama) koja koriste istu učionicu. Ipak, dostupni podaci o veličini grupa i dalje nude određene privremene uvide o postojanju infrastrukture u vaspitno-obrazovnim ustanovama”, navodi se u analizi.

Naglašavaju da su “ipak, u prosjeku, vaspitno-obrazovne grupe ostale prevelike. “Iako su se povećali i stopa upisa i kapaciteti ustanova, prosječna veličina grupe, na nacionalnom nivou, i dalje je daleko iznad propisane nacionalne norme od 10 do 25 djece, u zavisnosti od starosne strukture grupe. To znači da je dodatni kapacitet omogućio dodatni upis, ali da nije iskorišćen za smanjenje prosječne veličine grupe”, precizirano je u dokumentu koji se bavi stanjem u crnogorskom obrazovanju.

Navodi se i da je broj djece u ranom i predškolskom obrazovanju u sjevernoj regiji relativno mali.

“Od ukupnog broja djece koja su 2020. godine upisana u javne predškolske ustanove (20.722), svega 17 odsto (3.531) živjelo je u sjevernoj regiji. Ipak, tri od 13 opština (Plav, Berane i Petnjica) bilježe prosjeke koji su iznad apsolutne maksimalne norme od 25, dok je u sedam opština prosjek po vaspitno obrazovnoj grupi iznad norme od 20. U centralnoj regiji prosječne veličine vaspitno-obrazovnih grupa u većini opština iznad maksimalne norme. Situacija je najteža u Podgorici, gdje je bilo određenih trendova u pogledu smanjenja grupa, vjerovatno zbog manjeg broja upisane djece usljed pandemija kovida-19. Uticaj vrijednosti koje karakterišu centralnu regiju na nacionalni prosjek je veliki s obzirom na to da većina djece upisane u javne predškolske ustanove živi upravo u centralnoj regiji (55 odsto)”, stoji u analizi.

U južnoj regiji, upozoreno je, prosječna veličina grupa u svim opštinama veoma je blizu, ili je iznad apsolutnog maksimuma u pogledu norme - 25 djece. U toj regiji živi 28 odsto od ukupnog broja djece koja su pohađala javne predškolske ustanove u 2020.

“Nećete vjerovati, ali je znalo da bude i do 82 upisanih u grupu. Nerijetko ih je i preko 50. To su nemoguće situacije, a ne da nije u skladu sa Zakonom o predškolskom obrazovanju i vaspitanju, već je predaleko od njega. Maksimalni broj djece u grupi, prema Zakonu, može biti 25, a jaslene do 12”, poručila je Čarapić u izjavi “Vijestima”.

Prema njenim riječima, niko se više ne može sjetiti da li je nekada ovaj okvir ispoštovan.

ČETVRTINA UKUPNOG BROJA DJECE U PODGORIČKOM VRTIĆU

Podgoričku državnu predškolsku ustanovu “Đina Vrbica” pohađa četvrtina mališana od ukupnog broja djece u crnogorskim vrtićima.

“Ustanova ‘Đina Vrbica’ je najveća i najbrojnija predškolska ustanova u Crnoj Gori, u okviru koje će u školskoj 2024/25. godini funkcionisati 18 vaspitnih jedinica. Gotovo četvrtina ukupnog broja upisane djece sa teritorije Crne Gore pohađa upravo našu ustanovu. Samim tim, ustanova se već godinama suočava sa problemom preopterećenosti prostornih kapaciteta, koji je naročito evidentan na području mjesnih zajednica Stari aerodrom, Zabjelo, Zagorič”, kazali su “Vijestima” iz te ustanove, na čijem je čelu Bojana Razić.

Novi upis u vrtiće, stare boljke: Fali učionica, fali vaspitača (2)

Ističu da su, kako bi riješili problem pretjeranog pritiska na postojeće prostorne kapacitete, u proteklom periodu “ulagali velike napore da ga neutrališemo ili učinimo što manje izraženim, obraćajući se nadležnim državnim i prostornim instancama, te tragajući za adekvatnim prostorima koji bi nakon adaptacije mogli prerasti u djeci i vaspitno-obrazovnom radu prilagođene prostore”.

“Kao rezultat naših ogromnih napora, od septembra 2024. postaćemo bogatiji za još jednu vaspitnu jedinicu koja će biti otvorena na području Mjesne zajednice Ljubović, u neposrednoj blizini već postojeće vaspitne jedinice ‘Ljubović 1’. U novooformljenoj vaspitnoj jedinici ‘Ljubović 2’, koja će brojati tri radne sobe, boraviće tri vaspitne grupe djece jaslenog uzrasta (do tri godine), odnosno mlađa jaslena, srednja jaslena i starija jaslena grupa”, navode iz te ustanove.

Podsjećaju da je upis djece za školsku 2024/25. godinu počeo 23. maja, i, odlukom Ministarstva, planirano je da traje do 15. juna.

“Procedura je identična kao i prethodnih godina. Kako bi se izbjegle gužve, roditelji djece koja se prvi put upisuju u našu ustanovu ili su bila ispisana tokom školske 2023/2024. godine, moći će da podnesu prijavu za upis elektronskim putem na veb adresi www.upisi.edu.me. Dovoljno je samo unijeti jedinstveni matični broj djeteta, nakon čega se potrebni podaci automatski generišu iz sistema. Roditelji koji imaju komplikacije pri izvršenju e-upisa, moći će to obaviti na jednom od tri šaltera koji funkcionišu u okviru naše ustanove”, precizirali su.

Naglašavaju da će se djeca koja su prethodne godine pohađala programe predškolskog vaspitanja i obrazovanja smatrati upisanim za školsku 2024/25. godinu onog trenutka kada potpišu ugovor o međusobnim pravima i obavezama sa ustanovom.

“Kao i prethodnih godina, svi mališani za koje se podnese prijava biće upisani, što je u sklada sa preporukama i instrukcijama resornog ministarstva. Vodiće se računa o prebukiranosti prostornih kapaciteta, pa će upis novoprijavljene djece u starijim vrtićkim grupama u jedinicama ‘Dragan Radulović’ i ‘Mali princ’ biti obustavljen”, poručili su.

I kad imamo novac, mnogo smo spori

Čarapić navodi da je sigurno je da od kad se Udruženje Roditelji bavi pitanjem kapaciteta crnogorskih vrtića, a to je od nastanka organizacije, situacija samo postaje kompleksnija.

“Zato se od prvog dana i bavimo ovom temom i tražimo da budu obezbijeđeni kvalitetni uslovi za boravak djece u vrtićima. Podsjetiću da smo mi daleke 2012. godine pokrenuli peticiju i od Vlade zatražili da hitno izgradi ili dogradi vrtiće. Prihvatili su je i zadužuli se 10 miliona eura da bi izgradili sedam novih vrtića. Od tih sedam, dva još nijesu ni počela da se grade. Dakle i kad imamo novac, mnogo smo spori”, poručila je ona.

U Budvi bez boljitka od 2017. godine

Pomoćnik direktora budvanskog vrtića “ Ljubica V. Jovanović - Maše” Irena Tomović kazala je “Vijestima” da ta ustanova još ne može ni okvirno da predvidi broj novoupisane djece za narednu školsku godinu.

“Međutim, analizirajući rezultate upisa iz prethodnih godina, očekujemo blagi porast upisane djece. Prethodnih godina su sva djeca čiji su roditelji aplicirali za upis, bila i upisana. Pretpostavljamo da će tako biti i za narednu školsku godinu, uz napomenu da saglasnost na prekobrojnost upisane djece daje nadležno ministarstvo”, precizirala je Tomović.

Prema njenim riječijma, ove školske godine u ustanovu je upisano 1.541 dijete.

“Kapaciteti vrtića od 2017. godine su nepromijenjeni bez obzira na povećanje broja djece iz godine u godinu. Znači, pet objekata, od kojih su tri u gradskom jezgru. Upravo je naš najveći problem, sa kojim se suočavamo dugi niz godina, nedostatak prostornih kapaciteta za prijem ovolikog broja djece. Vaspitna jedinica u kojoj konstantno bilježimo najveću prekobrojnost je vaspitna jedinica ‘Novi vrtić’ u Potkošljunu. Nešto manja dolaznost je u ostalim objektima u gradskom jezgru, ali svakako mnogo veća od preporučenih standarda po uzrastima. Samo uz veliki trud i angažovanost našeg nastavnog i vannastavnog osoblja vaspitno-obrazovni rad se odvija nesmetano i kvalitetno”, poručila je Tomović.

Bar: Očekuju veći broj djece od septembra zbog priliva stranaca

Upis djece za školsku 2024/25. godinu u predškolsku ustanovu “Vukosava Ivanović Mašanović” u Baru, počeo je prije nedelju dana a trajaće do sjedine juna, a u ustanovi očekuju veći broj upisanih zbog priliva stranih državljana.

Kako su iz te ustanove kazali “Vijestima”, roditelji i staratelji djece koja se po prvi put upisuju ili su tokom prethodne školske godine bila ispisana iz predškolske ustanove, elektronskim putem podnose prijavu za upis preko portala. Djeca koja su prethodne školske godine pohađala programe predškolskog vaspitanja i obrazovanja smatraju se upisanim u novu školsku godinu.

Kako su naveli, i ove upisne sezone suočavaju se sa problemima koji ih prate niz godina.

“Problem nedovoljnih prostornih kapaciteta već duži niz godina opterećuje funkcionisanje naše predškolske ustanove. U prethodnom periodu smo, zbog povećanog broja prijavljene djece, otvorili nove vaspitne jedinice sa pet jaslenih, jednom mješovitom i jednom predškolskom vaspitnom grupom. Vjerujemo da će najavljena izgradnja novog vrtića u Baru značajno olakšati izvođenje vaspitno-obrazovnog rada u našoj ustanovi”, kazali su.

U toku prve sedmice elektronskog upisa primili su 401 prijavu. S druge strane, broj predškolaca koji završavaju boravak u njihovoj predškolskoj ustanovi i od setembra polazi u školu iznosi 454.

“Uzevši u obzir da upis traje još 15 dana, očekujemo da će ukupan broj djece u novoj školskoj godini biti veći nego u prethodnoj”, zaključili su.

Na primjeru “Vukosava Ivanović Mašanović” iz Bara potvrđuje se i veliko interesovanje stranaca da djecu upišu u javne predškolske ustanove. Kako su kazali “Vijestima” u školskoj 2023/2024 godini su imali upisanih 145 djece iz inostranstva. To su, po njihovim riječima, u najvećoj mjeri državljani Rusije, Ukrajine i Turske koji imaju prebivalište na teritoriji opštine Bar.

Bonus video:

Novi upis u vrtiće, stare boljke: Fali učionica, fali vaspitača (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Pres. Carey Rath

Last Updated:

Views: 6062

Rating: 4 / 5 (41 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Pres. Carey Rath

Birthday: 1997-03-06

Address: 14955 Ledner Trail, East Rodrickfort, NE 85127-8369

Phone: +18682428114917

Job: National Technology Representative

Hobby: Sand art, Drama, Web surfing, Cycling, Brazilian jiu-jitsu, Leather crafting, Creative writing

Introduction: My name is Pres. Carey Rath, I am a faithful, funny, vast, joyous, lively, brave, glamorous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.